Hur många böcker kan en indieförfattare ge ut per år – eller per dag?

Sölve Dahlgren författare
Sölve på promenad i solnedgången med en ljudbok eller kanske en podcast i lurarna. Foto: Selfie.

I ett annat avsnitt kommer jag att gräva djupare i den produktiva indieförfattaren. Men det var när jag för någon månad sedan diskuterade med en vän om vilken eller vilka böcker jag ska ge ut i höst som jag fick det radikala förslaget:

“Jag tycker du ska ge ut alla.”

Först kanske jag ska förtydliga att jag för tillfället har en hel hög med outgivna manus som befinner sig i olika stadier av redigeringsarbetet. Ett par är nästan helt färdiga, jag ska bara gå igenom dem en sista gång före korrekturläsningen. Andra kräver att jag skriver om kapitel, scener och gör andra mer omfattande förändringar och därefter ytterligare rundor med en redaktör.

Men allt som allt räknade jag till sju outgivna manus som rent teoretiskt skulle kunna ges ut i år om jag jobbade stenhårt. Dessutom skrev jag i somras ett åttonde manus (en barnbok).

Minst två av dessa ska ges ut i höst: InnebandyPiraterna 7 och 8. Detsamma gäller Juvelerkvist 2. Och troligen ytterligare en bok.

Det är plötsligt fyra böcker och vi är redan inne i september så rent realistiskt så skulle det bli fyra böcker mellan oktober och december. Och helst ska man inte ge ut böcker i december eftersom man vill nyttja hela julhandeln.

“Men är det verkligen en bra idé att ge ut flera böcker samma dag?”, frågade jag.

“Varför inte?”, frågade min vän.

Vad skulle hända om en indieförfattare gav ut flera böcker samma dag? Är det att slösa med uppmärksamheten eller skulle det dra till sig ännu mer uppmärksamhet? Finns det en risk för att jag inte tas på allvar om jag ger ut flera böcker samtidigt? Även om dessa manus är skrivna under flera års tid.

På ett traditionellt förlag hade svaret varit givet: Aldrig i livet!

Jag vet författarkollegor som varit på väg att släppa två olika böcker på två olika förlag då förlagen blivit sura för att de var rädda att få konkurrens om uppmärksamheten i media och bokhandel.

Faktum är att ett av de förlag jag var i kontakt med kring ett av mina aktuella manus såg det som ett problem om jag släppte flera böcker i olika genrer under samma år. Det blir rörigt, menade förläggaren.

Samtidigt är detta ett problem som framför allt existerar ifall man ska göra en bred lansering i fysisk bokhandel. När man kör helt digitalt är det snarast en fördel att det inte tar alltför lång tid emellan böckerna, i alla fall om det är en ny (oändlig) serie eller en trilogi.

Lind & Co har exempelvis nu i sommar gett ut fyra böcker i den nya mysdeckarserien Katarinas eminenta detektivbyrå av Sofia Rutbäck Eriksson (och Mattias Boström som förläggare och medförfattare) som ljudböcker (och, tror jag, eböcker) inom loppet av några veckor. Samtidigt släpptes de fyra böckerna som inbundna pappersböcker fördelat på två dagar: 21 och 22 juli.

Så helt unik är förstås inte min idé.

Även om det förstås vore häftigt att bli centralt inköpt och se sin bok i varje bokhandel så är det en väg som indieförfattaren inte kan fokusera på. Däremot vill man bygga en relation med alla bokhandlare i närområdet, sina lokala bokhandlare.

En annan sak som talar emot att släppa flera böcker samtidigt är kostnaden. Varje bok innebär en investering i redigering, korrekturläsning, formgivning och inläsning. Att ge ut en hel flock böcker på kort tid innebär alltså att lägga ut hundratusentals kronor (om man samtidigt producerar även ljudbok).

Är en releasefest för tre-fyra böcker av samma författare en bra affär? En kvälls lokalhyra istället för fyra. Å andra sidan – kommer folk verkligen att köpa alla böckerna? Går jag miste om de som kanske hade köpt flera exemplar för att ge bort i presenter?

Samma sak gäller en eventuell Kickstarter (som jag har övervägt för flera av böckerna) – skulle det vara en fördel att samordna utgivningarna i en enda Kickstarter där folk kan stötta genom att köpa en eller flera av böckerna? Just där kanske en multirelease skulle vara en bra dragare?

Om jag bestämmer mig för att gå det här spåret har jag i alla fall ett bra datum att göra det på: den 16 november 2021 är det tolv år sedan jag debuterade med InnebandyPiraterna – Första säsongen som officiellt släpptes den 16 november 2009.

En multi-release skulle alltså kunna vara en del av ett jubileumsfirande. Inte för att tolv år är jämnt, möjligen att jag humoristiskt skulle kunna kalla mig för dussinförfattare efter tolv år och – ja, nästa bok blir min tolfte. Och förhoppningsvis kommer jag att ha gett ut tolv romaner innan året är slut.

Tolv år som författare. Fast egentligen publicerades mina första noveller redan 1995. Och dessförinnan har jag skrivit artiklar i tidningar sedan 1990. Och gav ut en egen serietidskrift med vänner redan 1986. Och som alla författare har jag “alltid skrivit”.

Egentligen är det märkligt att det tog så lång tid innan jag gav ut min första bok. Kanske inte mer än rätt att ta igen det nu och ge ut flera per år. Kanske rentav på samma dag, senare i höst?

Bli en del av Indieförfattaren

Vill du följa min resa som Indieförfattare? Anmäl dig som gratis-medlem idag – eller om du vill stötta mig och få tillgång till bonusmaterial och eböcker kan du välja en betald prenumeration. Priser från 10 kr/mån och uppåt.

Leave a comment