Se på ditt författarskap som ett jobb redan när det är en hobby

“Don’t give up your day job” är ett klassiskt råd till författare, men även till människor i andra kreativa yrken som många drömmer om att ha som heltidssysselsättning. En del använder det som ett sätt att säga att du inte är tillräckligt bra på det du försöker göra.

Det är oavsett ett gott råd på många sätt för den som vill bli indieförfattare. Att ta steget till att skriva på heltid kräver nästan att du är en bästsäljande författare redan (eller är ekonomiskt oberoende tack vare pengar i familjen, en lotterivinst eller framgångsrikt entreprenörskap).

Kort sagt: du behöver skriva en jäkla massa böcker om du ska kunna leva på intäkterna från dina böcker. Eftersom skrivande dessutom är något som kan göras när som helst på dygnet, när som helst i veckan så är det inte svårt att börja med att skriva vid sidan om. Precis som många framgångsrika företag startats som sidoprojekt vid sidan om en anställning.

Jag har intervjuat rader av duktiga författare genom åren. Och det som slagit mig är hur lång tid det tagit för många av dem att säga upp sig från sitt vanliga jobb för att fokusera på skrivandet. Det finns författare som tjänat miljoner på sina böcker men ändå fortsatt jobba i flera år efter sitt genombrott.

En författare menade att hen ville ha två årslöner på banken och gärna mer innan hen vågade ta steget. Allt för att slippa stressen och pressen ifall nästa manus faktiskt blev refuserat av förlaget eller att nästa bok skulle floppa. Allt kan hända i bokbranschen.

Det ligger mycket i detta tankesätt. Utan en buffert och ekonomisk trygghet är det lätt hänt att det du hoppades skulle bli en lustfylld tillvaro av skrivande förvandlas till stressfylld vardag av säljande eftersom du behöver pengar för att överleva.

Den som trots allt vill säga upp sig och satsa helhjärtat på skrivandet bör först försöka sänka sina fasta kostnader så mycket det bara går: sälj bilen, flytta till billigt boende, säg upp alla abonnemang (förutom det på Indieförfattaren såklart) och köp några böcker om att laga billig mat.

Ditt författarskap kräver arbetstid

Låt oss säga att du skriver vid sidan om ett heltidsjobb, författarskapet är en hobby eller möjligen ett extraknäck ifall du redan säljer böcker eller texter.

Du kommer att behöva schemalägga skrivtid. Och tid för andra delar av ditt indieförfattarskap som försäljning, marknadsföring och administration. Du kan leja ut en del av detta men kommer aldrig att kunna ta händerna ifrån det helt och hållet eftersom du som indieförfattare vill ha kontroll.

Hur mycket tid kan du få in för ditt författarskap i ditt veckoschema? Många framgångsrika författare ger rådet: skriv varje dag. Det är ett bra råd. Jag vet personligen hur mycket mer effektivt det är att skriva en stund varje dag än en heldag varannan vecka.

Låt oss dra en parallell till andra hobbies. Den som sysslar med en sport, låt oss säga golf som har mycket gemensamt med skrivande. Även om du inte spelar varje dag så vill du göra det mer än en gång i veckan eftersom du annars får svårt att utvecklas. Golf är en tekniksport och framgångsrika golfare nöter och nöter på driving rangen (den plats där man enbart slår iväg bollar för att träna på svingen och bollträffen).

Om du gör ett uppehåll på några veckor så är du ringrostig nästa gång du plockar fram klubborna. På samma sätt är det för en författare. Du behöver hålla hjärnan och fingrarna igång.

Det finns en annan fördel med att skriva varje (eller varannan) dag: du gör framsteg. Om du skriver en roman och låt oss säga skriver 500 ord per dag när du väl skriver. En fullängdsroman på 90 000 ord skulle då ta 180 dagar. Om du skriver varje dag. Om du skriver varannan dag ett år. Men om du bara kan skriva var fjärde dag så kommer det att ta dig två år – bara att skriva det första utkastet.

Dessutom är risken att det tar ännu längre tid, eftersom du på fyra dagar hunnit glömma var du befann dig i berättelsen.

Hur lång tid du behöver på dig varierar också. En del författare kan sätta sig ner och på bara tre timmar skriva 3000-4000 ord. Andra får kämpa i flera timmar för att få ur sig 400-500 ord. Ofta blir man snabbare med rutin, men ibland är det bara så att processen ser annorlunda ut.

Du behöver ett schema med författartid inplanerad

Så om du är seriös med ditt indieförfattarskap så behöver du se över ditt schema. Att säga något vagt i stil med “jag ska försöka skriva så ofta jag hinner” kommer troligen inte att leda någonvart. Det är ungefär vad vi intalar oss i januari när det årliga tecknandet av gymkort görs.

Dina författartimmar behöver anpassas till ditt övriga schema som kanske utgörs av jobb, familj och aktiviteter. Du behöver ostörda timmar och många väljer att åstadkomma detta genom att stiga upp tidigt eller sitta uppe sent. Framför allt om du har familj vill du hitta tider då de andra sover. Eller gör något annat. För den som bor själv kan morgonen ändå vara en bra tid eftersom det minskar risken att avbrytas av att meddelanden, telefonsamtal eller oväntade besökare som knackar på. Är du inte morgonmänniska? Då kanske kvällar och nätter är din melodi.

Själv föredrar jag morgonen. Det finns ytterligare en fördel utöver att de flesta normala människor sover klockan fem: mitt sinne är opåverkat. I alla fall om jag lyckas låta bli att kolla nyhetssajter och sociala medier innan jag sätter mig framför datorn.

Det optimala är att vakna och börja tänka på den berättelse jag just för ögonblicket ägnar mig åt. Det gäller både skönlitteratur och facklitteratur. Om jag sätter mig på eftermiddagen är hjärnan fylld av en hel dags intryck och startsträckan att fokusera på skrivandet är längre. Men återigen, vi är alla olika. En del författare tycker det är skönt att låta skrivandet distrahera dem från allt vardagligt. Det blir en välkommen verklighetsflykt efter jobbet och hemmets sysslor.

Låter det här mer som jobb än en hobby? Allting bygger på att du älskar att skriva och tycker att det är något av det roligaste du har möjlighet att göra. Det är väl ändå därför du gör det här, du vill bli indieförfattare för att du älskar att skriva böcker.

Det finns alltid möjligheten att låta det förbli en hobby, eller ha ambitionen att kunna gå ner i arbetstid med en halv- eller heldag varje vecka som kan ägnas åt skrivande. Då minskar pressen att sälja så många böcker, vilket somliga föredrar.

Indieförfattare på deltid skulle man kunna kalla det. Vilket kanske är mest realistiskt för de allra flesta.

Leave a comment